FototipsFoto: Mari Eriksson


Jag har fått en förfrågan om jag kunde ge lite tips för att ta bättre bilder. Jag måste poängtera att jag inte är den bästa att fråga andra kan förklara konsten att fotografera mycket bättre än jag. Men jag skall försöka.

Först av allt är ljuset det viktigaste som ni alla förstår. Jag föredrar i det längsta att fotografera i naturligt ljus. Det ger en mjukare och råare känsla som jag älskar. Men i dessa tider när ljuset sviker är lösningen stativet. Don´t leave home without it. Du kan använda längre slutar tider utan att få skakningoskärpa. Blixt är sista utvägen och då inte riktad rakt på föremålet. Slå blixten i en vägg bakom dig men tänk på att väggen måste ha en neutral ton annars reflekteras ljuset med en oönskad färg.
Något man inte tänker på men som är vädigt viktigt för slutresultatet är bakgrunden. Ha en så neutral bakgrund som möjligt som inte stjäl uppmärksamhet från motivet.
Kameran och framför allt objektivet är ju viktigt för att få fina bilder och regeln är lite hårddraget ju dyrare desto bättre. Ni vill inte veta vad min kostade. En systemkamera är att föredra där du själv kan styra tid och bländare.
Beskär bilden redan när du komponerar motivet i sökaren. Skär bort allt onödigt som inte tillför bilden något.

Är man foto intresserad är fotosidan en väldigt bra källa till information. Man lär sig alltid något i deras forum eller artiklar.

Bilderna är på mina " stormvindar" och dom är speciellt för deras älskade nana som jag vet brukar kika in. Hon finns tyvärr för långt borta, i Paris.

22 kommentarer:

For the love of country sa...

Tack för jättebra tips! :) Synd att det ska vara dyrare= bättre som gäller. Fast nog måste man väl ha en del kunskap för att få till fina bilder med en värstingkamera också? Fast man kanske lär sig. :) Tack igen, ska öva! ;)

lina sa...

Tack för tipsen! Skall hem och öva. Trevlig blogg du har!!
lina.tradgardsblogg.se

Emma sa...

Varje gång jag ser dina bilder blir jag stum... De är så precisa och de har fångat något ur verkligheten som är svårt att få med på bild. De känns levande till och med när du fotade ditt hem. Tack för tipsen! Jag tycker ofta när jag tar utan blixt och det är lite mörkt att korten blir gula. Men jag ska öva!

Zassi sa...

Åh superfina kort, och jag tycker det emma skrivit här ovan är precis vad jag tycker - hon bara satte ord på det! Håller med henne om att bilderna lätt blir lite gulaktiga - vilket säkert har med ljuset att göra såklart. Stativ har jag, nu måste jag bara lära mig använda det oxå :) Tack för alla bra tips!

I min vackra värld sa...

Även jag är imponerad av dina bilder och jag instämmer med de övriga, de är verkligen vackra!
Skäms lite över mina bilder på min blogg som jag har tagit med min mobil. En kamera skulle jag kunna skriva upp på önskelistan för julklappar, men en tillräckligt bra kamera är nog för dyr för att jag skulle få nån...

an angel at my table sa...

For the love of country: Visst behöver man kunskap och framför allt erfarenet men med en mellamklass digital kamera idag kan du ta jätte fina bilder. Med grundläggande fotokunskaper.Fördelen med digitalfotograferande är ju att man kan exprimentera hur mycket som helst utan att det kostar och att man ser vad man gör hela tiden. Lycka till.

Lina: Kul att du gillar min blogg.

Emma och Zassi: Jag blir så glad över era ord dom värmer. Kram på er. Det gula i era bilder ni tar i dåligt ljus kan vara det varma ljuset från vanliga glödlampor i hemmet. Glödljus är gult och dagsljus blått till vitt. Zassi det är bara att skruva på kameran på stativet och köra.

Min vackra: Tack för dom orden. Skäms inte över dom det är inte ditt fel utan kamerans. Din blogg är jätte fin.

Mia sa...

Tak for flotte tips. Akkurat de samme rådene fikk jeg av en interiørfotograf her forleden - ikke bruk blitz og skaff deg et stativ, sa hon. Jeg prøver å unngå bliz, men stativ her jeg ikke, desverre. Kansje noe å ønske seg. Bildene dine er ihvertfall utrolig flotte - jeg nyter synet av dem hver gang.

Lisen sa...

Oj, vilka sötnosar. Dina bilder är super!! Tack för alla tips. Som Mia föreslår - stativ hamnar på min önskelista :-)

fingerspitz sa...

Underbara bilder och tack för påminnelsen om stativet, vi har ett det har bara inte kommit fram efter flytten.

Julie sa...

Tack for herlige tips : )

an angel at my table sa...

Mia: Vad kul att denna fotograf hade samma åsikt som jag. Jag tycker inte att det ska märkas att man använder blixt utan bara ha det som upplättare. Kul att du gillar bilderna.

Lisen: Visst är dom söta.

Fingerspitz: Tack och varsågod!

an angel at my table sa...

Julie: Kul att du hittade tipsen intressanta.

Linda sa...

Tack för att du delar med dig av dina tips!! Det där med ljuset känner jag verkligen av. Det blir inte mycket fotat här hemma i mörkret! Och min blixt är så hård. Det blir halvokej om jag riktar blixten i taket med papper.

an angel at my table sa...

Linda: Vad kul att du hittade hit jag hann inte meddela dig. Det var ju på din uppmaning jag skrev inlägget. Hoppas att du fått något utav det.

Anna sa...

Grymt fina bilder, Mari!
Håller med om att befintligt ljus är det vackraste. Nu är det verkligen stativ och trådutlösare som gäller. ;-)

Anonym sa...

åh vilka fina bilder! älskar ljuset på den nedre.. men jag undrar hur du framkallar dina bilder och isf. vart? själv i labb, eller skickar du iväg dem?

an angel at my table sa...

Anna: Tack betyder mycket från någon som själv är tar proffs bilder.

Anonymous: Nedre bilden är tagen i australien och framkallad i ett analogt labb. Bilden är sedan scannad. Jag har haft problem med att hitta analoga labb som gör underbara kopior som förut. Alla labben även proffs labben digitaliserar bilderna under processen och det man får är digitala utskrifter som jag inte alls tycker har samma känsla som den analoga bilden. Känner någon till ett labb som fortfarande gör på det gammla sättet. Tipsa gärna. Den övre bilden är en digital bild. Labb jag annars kan rekomendera är crimson på söder i stockholm.

Anonym sa...

Hei,

Tusen takk for tipset !!! Jeg elsker å ta bilder, men skulle virkelig lært mer for å kunne ta enda bedre bilder. Jeg har nå tatt frem stativet og vil bruke det fremover, Thanks !

Aina

http://www.moderncountry.blogspot.com/

keiko sa...

Dear Mari - I can't tell you how much I love your site, it's absolutely beautiful and makes me happy in every way!

Ulrica sa...

Tack för dina tips! Har just inhandlat en ny kamera men är väldigt mycket amatör inom området :) men övning ger resultat!

Sessan&Prinsessan sa...

Tack för dina tips, dom är guld värda då jag älskar att fotografera & nyligen fått system kamera av min snälla man.
Jag måste bestämt få ett stativ också då *hi hi*

Du lärde mig att sätta ord på skillnaden på foto & foto, jag älskar nämligen ljuset & stämningen i dina foton men har inte kommit på vad det är, för du själv nämner den mjuka & råare känslan.

Tänk om jag en dag blev bara hälften så duktig som dig *drömmer*

Jag hoppar in på fotosidan nu ;0)

Njut kvällen
-Sessan i Oslo

Anonym sa...

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...