Ny-gammal spisFoto: Spisens trevlige fd ägare


Idag har jag köpt en ny spis till mitt blivande kök på blocket för 500 kr. Visst är den vacker. Min pappa tar sig för huvudet när jag berättar om mina köks planer. Idag finns det ett gammalt 70-tals kök i huset. Vi har tyvärr inte råd med ett platsbyggt kök så min tanke är att ersätta 70-tals köket med ett eller två 50-tals kök jag köper på blocket. Vad tycker ni om det?
Jag vill ha vitt rektangulärt kakel med fasadekanter, en klotlampa och enkel franskhylla för skålar ovanför diskbänken, arrangera skåpen i min smak. Luckorna under diskbänken tex ska inte gå ända upp till kanten utan vara lite mindre. Allt målat i en gråvit nyans. Får jag plats och råd vill jag ha ett blått retrokylskåp från smeg. Låter det snyggt? Kusinen säger att jag kommer sänka husets värde med strax över miljonen! Henne bryr vi oss inte om. Varför lyssna till förnuftiga råd? Vad tycker ni? Är jag galen eller?
Det är spännande att designa sitt egna kök men samtidigt läskigt tänk om det inte alls blir funktionellt och ser hemskt ut! Har någon tips på hur man går tillväga att planera ett kök utan att lägga ut massa pengar på en inredningsarkitekt.

Glad lucia på er allihopa!

21 kommentarer:

Caroline sa...

Jag tycker du gör helt rätt i att lyssna till ditt hjärta. För det är ju trots allt du som ska leva med köket, inte alla dem som kommer med de "goda" råden. Sen om det sänker värdet på huset, är väl det något att oroa sig över nån gång långt bort i framtiden. Bara för att man sätter in ett så kallat modernt kök betyder ju inte att det är lika modernt den dagen man vill sälja huset. Jag säger bara en sak: så länge det är funktionellt! Lycka till i köksplanerandet!

Lisa sa...

Jag tycker det låter underbart!
Jag skulle kollras bort att bjuda på tok för mycket för ett hus med ett 50-talskök.

kusinen från landet sa...

Begreppet långkok kommer att få ett ansikte med den spisen, jag fasar över väntetiden innan grytan blir klar/ kusinen från landet

Anna sa...

Gå in på byggahus.se där finns det en sida med tips och råd när du ska planera och bygga ditt kök. Tror inte det blir större värdeminskning av ett 50-tals kök än ett 70-tals, när det gäller luckor och skåp. Tänk så otroligt bra dom har hållt!! Däremot tror jag att spisen kommer att göra det, trots att den är jättefin! Gammalt kök/skåp nya vitvaror, tror jag på!;) blandblommoroblad.blogg.se

an angel at my table sa...

Caroline: Du har så rätt man ska lyssna på sig själv och bara man trivs och det är funkionellt.Voila!

Lisa: En tjej som har utsökt smak hör jag.

Kusinen: Vi får ta take away från macdonalds när du hälsar på!

Anna: Bra tips, jag ska genast kolla byggahus.se. När jag var till huset idag upptäcker jag att dom hade en sprillans ny spis i köket så den får stå i garaget sålänge och installeras vid eventuell försäljning.Smart va! Då är alla nöjda, jag får ett bra pris och behålla min älskade spis.

Anonym sa...

Min farmor (kakbakerskan) hade ett helt underbart 50-talskök, blåturkosa luckor, en vedlåda till spisen, en låda som kunde dras ut till ett bakbord och rutigt köksgolv. Jag inser att det kanske inte alltid var så praktiskt men väldigt snyggt.

När min bror sedan köpte huset gick köket tyvärr inte att rädda det var i alldels för dåligt skick, men den ena låddelen står kvar nere i deras källare, jag brukar gå dit och klappa på den ibland...

Angående galenskaperna, lite galen är du kanske men det är ju ert kök som ni ska leva i...

Johanna sa...

Det är jag som råkade bli anonym :)

an angel at my table sa...

Johanna: Jag älskar den där blåturkosa färgen dom brukade ha på skåpluckorna. Men jag kommer nog välja någon ljusvit/grå färg känns lite för 50-tal annars. Men du gav mig ett uppslag jag upptäckte idag att det troligtvis är spånskivor under korkmattan i köket och då ska jag ju naturligtvis ha rutigt linolium golv. Blå/vitt eller grå/vitt.

Anonym sa...

Det låter alldeles underbart

Karna sa...

Jeg tror IKKE du kommer til å redusere verdien på huset ditt med disse planene!!!

Høres ut som det kommer til å bli veeeeldig fint, og det er det mange andre også som vil gjøre, den gangen du vil selge igjen, det er jeg HELT sikker på! (hva vet vel kusinen din.... he,he..)

Du kan jo laste ned kjøkken programmet til IKEA, så får du de rette målene, så er det bare å klippe og lime så er det lettere å planlegge!!

Ha en fin Lucia dag du også!

Snuffie sa...

Vi hade oxå ett typiskt 70 tals kök med mörka luckor och hemskt golv... Eftersom jag ville ha en lantlig stil på det hela sprutlackerade min svärfar luckorna vit grå. Det höjde absolut köket och sedan la vi in ett klickgolv som ser gammalt ut. Ville lägga in trägolv men det skulle bli för mycket jobb så när vi gör iordning köket blir det annorlunda golv. Spisen är underbar och jag tycker att du ska följa ditt hjärta.

I min vackra värld sa...

Du har redan fått flera bra råd tycker jag.

1) Följ din känsla, det är du/ni som ska leva med köket
2) Kan inte tänka mig att värdet på huset kan sänkas oavsett vilket kök du väljer, om det inte är väldigt ofunktionellt eller extremt och svårt att leva med för en ev köpare
3) Bygga.hus är kanon, jag är där inne ibland under "byggnadsvård", där kan du få alla möjliga bra råd och tips från såna som redan gjort det eller liknande det du vill göra
4) Ikeas planeringsprogam kan du ladda ner gratis, med det kan du planera strukturen på ditt kök, oavsett vad för kök du väljer (Ikea eller inte, nytt eller gammalt)
5) Den nya spisen kan du kanske sälja (om du verkligen inte vill ha den), nere i källaren tappar den bara värde, den är kanske inte alls attraktiv om/när ni säljer huset

Och till sist, jättespännande projekt ni har framför er och jag önskar er verkligen lycka till!

Glad Lucia till dig med!

an angel at my table sa...

Karna: Ikeas program verkar bra. Kul att du tycker att det låter som en bra idé.

Snuffie: Visst är 70-tals kök bland det tristaste. Kul att du har en händig svärfar bara en sådan grej som att måla luckorna gör mycket.Tack för ditt stöd.

Min vackra: Tack för väldigt bra och utförligt svar. Jag ska nog sälja spisen på blocket.Bygga.hus ska undersökas.Som du säger det känns jättespännande och man får bara lita på sig själv att det blir bra. Ha en bra lucia!

For the love of country sa...

Jag tycker att du ska göra som du själv känner, för det är ju du som ska bo där. Dessutom finns det massor av folk som älskar 50-tal, så jag tror snarare att man kan höja värdet, om man får rätt köpare! You go girl säger jag bara! :) Det kommer säkert bli jättefint!

Och tack för din söta kommentar hos mig om personal loppisshopper, det lät ju väldigt kul! :)

Kram!

Zassi sa...

Klart du ska göra ett kök i din egen stil. Vi använde oss av IKEA's inredningsprogram till köket - det funkade tokbra! Nu köpte vi ett IKEA kök iallafall, men vi va runt och kollade och hade det som mall innan vi bestämde oss. Där kan du vrida och vända och byta ut ett och annat oxå! Lycka till!

Celia sa...

Du gör helt rätt!! Jag är nyfiken på resultatet. Funderar själv på att göra som du, fast mer åt 30-talshållet då vårt hus är från -36.

saravillfara sa...

Såklart att du ska förverkliga dina drömmar!
Med facit i hand (har ju sett bilderna från Australien), så har du verkligen sinne och smak för att få till det bra. Ingen tvekan om det.
Så kör på, det kommer att bli toppenbra!!
Finns ju inget bättre än när det blir personligt, och det låter det att verkligen bli :)

Malinska sa...

Härligt med 50-talskök! Jag har ett själv som jag nu fixar till. Kunde inte förmå mig att riva ut ett platsbyggt kök för att byta ut det mot ett från Ikea (det enda jag hade råd med)
Om plånboken protesterar mot det snygga men DYRA Smegskåpet kan du ju kolla på Gorenjes retro-modeller!

cleo sa...

Låter fräckt tycker jag! :-)

Anonym sa...

Hej

Underbar spis, var får man tag i en sådan?

Maria

Johan Ohrvik sa...

Får nog säga att jag älskar din Spis
Jag bodde i en lägenhet för 20 år sedan
där det stod en 3 plattor 50 bred spis med omöjlig ugn emellertid hadde en kompis en Kockums spis på 70 cm jag rev ut ett 30 skåp och fick in spisen en 70 bred El Kock fån kockums wow vilken spis tog den till och med mig till Norge men dom har bara 230 til spisen inte 380 volt som vi har.
Spisen är den absolut bästa jag har haft bara gasspis slår rör plattorna och ugnen hadde otroligt jämn värme och gick helt til 350 grader om jag mins rätt och ja det hände att jag lånkokade grytor i värmeskåpet.
Är du nöjd med spisen?
Johan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...