En rörmokares mardrömFoto: Mari Eriksson


Badrums planerna har stöt på patrull. Jag har precis hittat dom perfekta kranarna till badkaret och handfatet. Super billiga gamla grejor från ett ställe som säljer återvunna byggmaterial. Men nu har rörmokaren varit här och han bara skakar på huvudet. Reservdelarna till dessa kranar har slutat tillverkas. Det är särskilt badkarsblandaren det blir problem med. Måtten på mina blandare slutade vara standard 60-talet så nu finns det inte att få tag på det som behövs för att montera badkarskranen.
Men jag ger mig inte i första taget. Jag ska ge det en chans till och försöka leta reda på något jag inte riktigt vet vad det är eller hur det ser ut!
Gubben har lovat att hjälpa till för annars blir vi tvungna att köpa nytt från nackabyggnadsvård
( bilder finns i ett tidigare inlägg) och då läggs genast en nolla till på prislappen.

Rörmokaren mässade om att gamla grejor kan bli lika dyrt som nytt för att man måste renovera dom osv men jag ser det på ett litet annat sätt. Dessa grejor håller i evighet för att det var en helt annan kvalitet förut. Jag lägger hellre ner lite pengar på att renovera gammalt så att man får en sak av bättre kvalitet och snyggare design. Än att köpa något nytt som producerats på ett löpandeband i Kina och som inte alls håller lika länge.

Det är kul att inreda. Men som ni förstår tar det dubbelt så lång tid för en estet- fanatiker som jag att hitta allt. Ibland önskar jag att jag bara skulle kunna åka till närmaste byggvaruhus och haka ner första bästa handfatskran! En annan sak som tar tid är att man oftast måste vårda sina fynd innan man kan använda dom. För det mesta räcker det med ett nytt lager färg så är det som nytt igen. Det är dock lite svårare med vvs prylar.
Exemplen är oändliga men ta bara problemet med elementsvreden som slutat fungera. Glad i hågen begav jag mig till affären för det finns faktiskt massor men företag som nytillverkar i gammal stil idag. Men ack, allt som fanns var fula plast "mockagänger", men på tredje affären hittade killen bakom disken en leverantör som hade varit med och renoverat kungliga slottet och då varit tvungen att ta fram en "mockagäng" i gammal stil och i gedigen mässing. Dom var ju naturligtvis dubbelt så dyra men det kostar att ligga på topp.

Tur att man har en förstående man som låter en hållas. Puss på dig gubben.

13 kommentarer:

molly's heaven sa...

Et lite tips! Jeg har nostalgiske kraner på badekar, og dusj, med stort dusjhode + hånddusj! Kjøpte det fra www.westerbergs.com , billig! Kjøpte også badekaret mitt der på løveføtter, billig, også er de svensk! Skal legge ut bilder en av dagene! Lykke til;)

I min vackra värld sa...

Väldigt kul att följa dina projekt! Tack för att du delar med dig. :-)
Åh, en så typisk inställning från dagens hantverkare, de vill oftast inte ha nåt att göra med återvunna saker. De rent av förkastar gårdagens tekniker och material. Jag blir så trött... Men det gäller att stå på sig - du har ju alldeles rätt inställning till att ta tillvara på det gamla med suverän kvalitet. Fast visst, jag förstår jagandet för att få tag på alla delar... Men, du blir ju expert på återvinningsställen och mojänger på kuppen! ;-)

Jenny sa...

Oj, oj, jag känner igen mig *sitter och ler nu*. Tänker ofta, varför kan jag aldrig ta den enkla vägen? Nix, finns inte på kartan och jag blir oftast nöjdare i slutet när vi slitit som mest :) Tack för en kul blogg!

jennyshemochharmoni.blogg.se

an angel at my table sa...

Molly: Jag ska kolla upp detta. Låter intressant.

Min vackra: Jag visste att du skulle förstå mig.

Jenny: Kul med fler likasinnade.

Pernilla sa...

Ja jag håller med om att det ibland är lite krångligt att ha att göra med hantverkare. Jag har ju att göra med dom nästan daglig dags och vet lite hur dom fungerar nu..
Det finns egentligen ett större krux till varför hantverkare, och i deta fallet vvs'aren inte vill sätta upp gamla grejer, eller grejer som man har köpt själv överhuvudtaget..
I det ögonblicket som han sätter upp din gamla kran, övertar han ansvaret för denna (garanti tiden). Dvs om det händer något i framtiden så ligger ansvaret hos honom.. Så där kan jag förstå att han inte vill ha det ansvaret om det inte finns reservdelar att tillgå! ;-)

Katarina sa...

Hej!

Hang in there med din härliga inredning! Jag är en tös på 23 som är jättenyfiken på vad som händer med er renovering och följer din blogg som en såpopera, om inte mer fanatiskt. ;)

Lycka till i massor, och gör fint även för mej som är på tok för ung och fattig för att kunna genomföra liknande mysiga projekt på egen hand. Och tack för all inspiration!

Pia sa...

Bra! att du inte ger upp.Då ångrar man sej bara, som jag gör...grrrrr..!!

malla sa...

Estetfanatiker! Åhh vilket underbart ord! Känner igen mig helt! :D Och herregud så tråkigt man hade haft om man skulle nöjt sig med första bästa fungerande grej...Kanske lite mer tid över för annat visserligen, men man får väl se prylletandet som en hobby!! ;)

Hoppas du hittar vvsgrejerna. Tycker det brukar krylla av sånadär konstiga muttrar och förgreningar på vissa begagnatbutiker, får hoppas någon av dem är rätt! Annars får du leta reda på någon gammal firma som har varit rörmokakare från 60-70-talet! Ursnygga kranar iaf!

saravillfara sa...

Vilket projekt ni är mitt uppe i!
Såg just på bilderna från inlägget nedan, och man blir nästan matt av blotta tanken på allt jobb ni lägger ner.
Det kommer att bli hur himla bra som helst när ni sedan är klara, och jag tycker ni gör det jättebra! Det är så intressant att följa er genom allt slit och jobb, och tanken på hur fint ni kommer att få det är svindlande!

Zassi sa...

Åh vad ni sliter och jobbar! Roligt att få följa med.
Jag är nog en som tar den enklare vägen :)
Tack för snälla ord hos mig!
Kramiz

anneli sa...

Känner igen mig en hel del här;)
Hur många hantverkare har inte gått häriftån skakandes på huvudet och tänkt att den där kärringen hon har inte alla hästar hemma? Men det struntar jag högaktligen i, för jag vet ju att jag har rätt:) Haha!!
Lycka till Mari, jag märker att energin inte saknas i alla fall. Jag tror att det där huset kommer att förvandlas till ditt drömhu fortare än du tror. Jag tycker ni har hunnit med massor redan! Kram Anneli

Anonym sa...

Ja, jag känner också igen mig, har varit utan dörrklocka i snart tre år, för at jag inte hittat någon riktigt snygg ännu (suck..)

Anonym sa...

Hoppas det löser sig så att ni kan ha dem i ert badrum. Håller med om att det var kvalitét på saker och ting förr, inte samma massproduktion som idag.
Thea
Theasrum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...