Våren är härFoto: Mari Eriksson


Våren är här och jag har gjort några vändor till min lokala handelsträdgård. Jag håller som bäst på att planera min trädgård. Jag har köpt säckvis med jord och götsel. Har nu försökt att jordförbättra i rabatter och runt buskar och i gräsmattan. Jag har grävt två nya rabatter varav den ena jag fyllt med den klassiska kombinationen av rosa rosor och lavendel. Den andra blir fylld av alla möjliga blommor i en riktig mormorsrabatt. Med bland annat rosor, förjätmigej, salvior, fingerborgsblommor, riddarsporrar, flox , aklejor och löjtnatshjärta. Har ni något tips som skulle passa i en pastellig mormorsrabatt kom gärna med tips. Jag lusläser just nu en bunt Allt om trädgård i jakt på inspiration.

Jag försöker att inte gynna affären som börjar på p... och slutar på...tagen. Utan jag försöker att hålla mig till dom små oberoende handelsträdgårdarna. Man får framför allt mycket bättre service där. Något som en relativ trädgårdsnovis som jag väl behöver. I helgen var jag för första gången på Zetas Trädgård i Kungenskurva som ligger strax söder om Stockholm. Dom stoltserar med att vara den mest välsorterade handelsträdgård i Sverige och det kändes som om det skulle kunna stämma. Jag och pojkarna var iallafall väldigt nöjda med våran lördagsutflykt efter att ha fikat i deras utmärkta café som bjöd på hembakta kakor och smarriga smörgåsar.

Ett annat projekt är att ta ner en stor gran som står nära entrén och i stället plantera ett prydnads körsbärsträd som har massor av vitrosa blommor. Någon som har tips även här så mottages det tacksamt.

Uppdatering: Naturligtvis ska jag ha pioner i olika färger och höstanemon de är två av mina favoritblommor tillsammans med blå hortensia. Jag hade glömt att skriva några blommor från min inköpslista och det är exakt dom ni tipsar mig om. Så det känns som om jag är på rätt väg, mina kära vänner. Nävor är jag inte hundra på hur dom ser ut men jag vet att mamma pratar sig varm om dom. Daggkåpa är också ett gott val. Prästkragar måste jag nog också fundera på.

18 kommentarer:

Anonym sa...

O snälla, kan du inte ta lite bilder av dina nya rabatter, även om de inte är i full blom nu. Jag skulle så gärna vilja se hur du har gjort. Kan inget om trädgård själv, och skulle behöva få lite inspiration.

Karna sa...

Planen var at jeg skulle starte på et nytt bed også, men jeg må først få satt noen store steiner på plass, og da må jeg ha hjelp...

Du må prøve peoner også, de er jo så nydelig, bare synd at de ikke blomstrer så lenge, men de er sååå nydelige!

Vildängel sa...

Eftersom jag inte har någon egen trädgård och aldrig haft har jag tyvärr inte några bra tips att ge. Men det du planerat så långt lät iaf väldigt bra! Längtar efter att få se bilder från din trädgård så småningom om du vill dela med dig av den...

Jennyshemochharmoni sa...

Vad du fixar hemma hos dig! :) Fint det kommer att bli! Härligt att få inspiration av andra, då kanske man kommer igång själv också :) Än har vi lite mycket inne för att orka tänka på utefixandet. Det kommer nog :) Ha en superskön påskhelg! KRAM

Jeanette sa...

Zetas är en trevlig trädgård, med gott fika och bra utbud på allt som rör trädgård. Jag har faktiskt handlat körsbärsträd där tidigare något år, med vita och rosa blommor, men det var iofs ett litet större träd.
För dom som inte har möjlighet att besöka Zetas så kan jag tipsa om att dom också skrivit en inspirationsbok med samma namn som är väldigt populär. :)

hulukvarn sa...

Det låter som om er trädgård blir helt fantastisk!jag brukar leta efter tips på odla.nu som är en bra sida!! Ha det gott!!

Spets och snor sa...

Kul att höra att man inte är ensam och att uppfostran kanske inte är min sämsta gren iallafall:-) Underbart rum din son har. Mari, dina bilder är bara såååååååååå! Jobbar du som fotograf? *nyfiken*

Minne sa...

Så fint du gör hemma hos dig. Väntar spänt på bilder från trädgården:) Jag skulle så gärna vilja åka till Zteas. Har hört så mycket fint om den.

Mimmi sa...

Vilka vackra bilder du tar, jag är stum av beundran... jag är nybörjare på trädgård, men pioner och höstanemoner saknar jag i din lista... och malvor förstås :-)! Jag planterade en vacker perenn förra året som hette himmelsspira, den blev hög och lyste med blå, små blommor... kanske inte fanns i mormors rabatt, men den passar i färgerna.

Linda V sa...

Jlsses vad du jobbar och står i, två rabatter redan!!! Vilka rosor har du valt *nyfis*.

Vad är det för läge på rabatten? En växt som jag inte tror är nämnd är stjärnflocka. Den är så himla fin. Sen har du nävorna också. Och daggkåpa! De limegröna blommorna i daggkåpa är så fint till blått och rosa. Och jättefin att ta buketter av!

Kolla om du har någon granne som har plantor att dela med sig av så blir det inte så dyrt!

Första året med en perennrabatt kan det vara fiffigt att fylla ut med ettåringar. Jag hade rosenskära förra sommaren och det ska jag ha i år igen!!

Träd kan jag dåligt, hoppas du hittar något bra!

Glad påsk!

karin a sa...

Ja nävor bara måste du ha! De är helt fantastiska. Jag hade ett inlägg om nävor för ett tag sedan, kika på det om du är intresserad! Jag skulle satsa på kronnävor i ljusrosa eller vitrosa. De blommar hela sommaren och ger rabatten ett rosa fluff! :) Glöm inte att plantera in blommande vårlökar i höst.

Jag har lite dålig koll på just körsbärsträd! De blommar ju otroligt fint! Ett helt underbart är Prunus 'Accolade'. Tänk annars på att se till att få ett med "året-runt-egenskaper". Underbart vackert är t.ex. mitt drömträd Prunus serrula, Glanskörsbär. Andra fina inom Prunusgruppen är svart - och blodplommon, Prunus cistena.
Ett alternativ till körsbär skulle kunna vara någon vacker prydnadsapel, Malus. T.ex. sorten 'Profusion' är jättefin!

signe sa...

Oj, va du är aktiv!..tokrenoverar och målar och möblerar och så har du värsta trädgårdsprojektet oxå!...önskar att jag hade lika mycket energi som dig! :)
Inspirerad blir jag i alla fall! Tack för det!

Signe sa...

Glömde säga att stockrosor är fina oxå! :)

malla sa...

Hosta, säger jag bara, Hosta. Som är en växt då som du säkert vet!;)Jag älskar dem, de blommar med vita blommor, men är jättevackra utan blommor också - finns med både helgröna och tvåfärgade blad! Breder ut sig rätt bra, om man nu inte gillar att rensa ogräs! :)

Fin kruka på bilden, kan det var uppsala ekeby kanske?

Glad Påsk!

TiniTott sa...

Vet inte om du vill ha in gult i rabatten, för då finns ju praktlysingen. En underbar blomma som jag älskar, mycket för att min farmor hade massvis av dem i rabatterna förr. Annars tycker jag din rabatt låter underbar =)

Lilla My sa...

Låter så härligt att kunna vara ute och plantera redan nu. Här uppe i Piteå får vi vänta ett tag till.Ha en bra dag!

Hemmarikets Charlotte sa...

Jag gillar Zetas jättemycket...Ett tips är deras rundvandringar...Bör bokas tre veckor före och minst 10 personer men är "billigt" kostar under 100 kr om jag inte minns fel. Jag har bloggar om det för ett tag sedan....

Anonym sa...

85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...