Höst


Foto: Mari Eriksson


Det är nu höst jag har slutat att hoppas att sommaren ska komma tillbaka. Men jag är inte ledsen för det utan har plockat fram min ljusstake. Det är så mysigt att ha tända ljus på bordet och ungarna älskar det. Det är bråda dagar jag ska planera min 4-årings födelsekalas. Förra gången pratade han om sitt kalas i ett års tid så jag vet att ribban är högt satt. Jag tänker mot bättre vetande bjuda in alla barnen på dagis, 22 stycken 4 till 5-åringar. Jag ser faktiskt fram emot det. Jag tänkte göra en tårta som ser ut som en bil och en helt täckt med godis. I bästa Martha Stewart anda naturligtvis. Flaggan i top!

Det blir nog bra vad man än gör. Kan ni hjälpa mig vad är kutymen i sverige. Hur lång tid varar kalaset? Skriver man att det är ok om någon förälder skulle vilja vara med. Dela med er av era födelsekalas erfarenheter. Förslag på lekar och mat osv.

24 kommentarer:

mia dh sa...

Har inga direkta kalastips men så lägligt som det kan bli så har jag precis bloggat om biltårtan som jag gjorde till sonen förra året. Ha en fin dag och lycka till:)

linnea-maria sa...

Hejsan
Två timmar är alldeles lagomt. Då hinner de käka tårta och leka och öppna paket. När nästan två timmar har gått så brukar alltid någon vara osams, grina eller bråka, eller också springer de fram och tillbaka och skriker :)
Vi brukar ha paketöppning, tårta, lek, skattjakt/fiskdamm i den ordningen. Självklart ska föräldrarna vara med om de tycker att det behövs men vi brukar låta föräldrarna fika efter barnen.
Skattjakten/fiskdammen brukar innehålla en varsin påse med lite godis och klistermärken eller nåt sådant. Hoppas det hjälpte dig lite /linnea-maria

Anneli sa...

Jag har ju ingen aning om kutymen vad gäller barnkalas, men ditt upplägg verkar ju Kalas:) Och så måste jag berömma din fina ljusstake. Kanonfin.
Ha ett trevligt kalas!

an angel at my table sa...

Mia: Ska kolla upp din tårta.

Linnea-Maria: Tack för tipsen.

Anneli: Tackar allra ödmjukast.

Vintage living sa...

Ja, två timmar är bra, när det gäller så där små barn..och det är säkert klokt att några förälrdrar är med, annars kan det sluta i kaos. Ha det roligt!

Lilla Blanka sa...

Det kommer säkert bli full fart, men barnen brukar gilla det!
Det är bra att bestämma precis vad man skall göra och förbereda så mycket det bara går. Om man inte har allt planerat utan improviserar blir det lätt lite kaotiskt och barnen far runt som små vilddjur ;)
Det låter kul med tårtan, blir säkert jättelyckat! Lycka till!

Mimmi sa...

Hej! Vi ska snart ha födelsedagskalas också... Vi ska bjuda sju barn och börja vid 12 med bullens varmkorv och sedan äta glassbomb. Dottern vill gärna klä ut sig till prinsessa, så det blir utklädning för de som vill.

Innan de går hem blir det skattjakt efter godispåse. Vi planerar inte in några lekar, jag tror att de helst vill leka fritt och spana in nya saker.

Vi kommer att hålla på i två timmar...

johanna sa...

Hej
22 barn det är en liten hög det=)
Två timmar är alldeles perfekt..vårat första barnkalas gjorde vi det misstaget att ha i 3 timmar..det blev bara bråk det sista..Skattjakt är alltid uppskattat o då är dom sysselsatta en bra stund=)
Lycka till
kraam

Terese sa...

Å vilken supersöt bild och ljusstake!

Cupcakes är nog lyckat!

TREVLIG HELG!

Anonym sa...

Å vad roligt med kalas - det är det bästa jag vet !!! Och förberedelserna är ju det bästa nästan. Fast visst är det minst lika roligt med själva kalaset.

Mitt tips är att det räcker gott och väl att bara ha kalaset i 2 timmar för man hinner mycket på den tiden. Och det blir mindre tid för eventuella tråkigheter.

Barnen älskar ju att gå på kalas och få äta smaskiga och fantasifulla tårtor, ja vem gör inte det ? Och det är ingen nackdel heller om man styr upp kalaset med lite lekar också.

Jag älskar att ordna kalas och önskar att jag hade ännu fler barn så jag fick ordna kalas fler gånger per år.

Lycka till !

Kram Kram
Carina

Elin sa...

Hej! Vilken fin bild på ljusstaken..inspireras om och om igen av din blogg...har faktiskt skapat en helt egen också. Undrar, är det ok om jag länkar till dig?
kram e

an angel at my table sa...

Hej alla: Tack för alla tips. Jag ser verkligen framemot detta.

Elin: Vad kul när man kan inspirera. Länka gärna jag blir bara glad! Jag ska kika in hos dig senare.

Uppe på vinden sa...

Såå kul med kalas (men lite jobbigt är det allt...för öronen och hemmets ordning...*ler*...). Vi har haft "vanliga" kalas och utklädningskalas (prinsar & prinsessor tema, fotbollstema, pirattema...., de brukar hålla på i 2 timmar. Om ni inte känner barnen tycker jag att föräldrarna kan vara med....sambon och jag hade 16 barn (4-6 år) hemma här i höstas men då känner vi alla, både barnen och föräldrarna (litet samhälle...och jag jobbar på skola/fritids...) och det var fullt tillräckligt! Vi brukar öppna paket, göra gruppfoto (alltid kul att ha....), fika (har haft korv m bröd oxå nån gång..), "fri lek", lite organiserade lekar och avslutar med fiskedamm eller skattjakt. Hoppas att ni får en lyckad stund! Trevlig helg! Kram!

Evelinas hus sa...

Vi hade just kalas fast för lite mindre barn och föräldrar. Vi tyckte att två timmar räckte.
Roligt är det men trött blir man. Hoppas det blir lyckat.
Caroline

Pia..... sa...

Hej..ja du verkar ha fått bra tips ..redan...jag jobbar på dagis...mitt tips är två timmar alldeles utmärkt..små barn har kanske inte lika lång feststämning som vi vuxna:)..krångla inte till det med mycket mat eller så..lätt och lagomt ...lite vuxenstyrda lekar är bra.tipset om skattjakt låter jättebra..spännande...och som kronan på verket..BILTÅRTAN...att du ska låta några vuxna vara med som "moraliskt stöd" 22 ungar är dock 22 ungar.....ha det så trevligt på kalaset nu Mari och grattis till den "stora " 4åringen...du får gärna visa oss lite bilder på biltårtan:)

Persilja sa...

Voj, voj, många kalas har det blivit genom åren! Rooooligt! Älskar förberedelserna. Sen när alla barnen kommer är det mest hysteriskt och ganska högljutt och inget blir som man tänkt, men ändå härligt och två timmar är alldeles tillräckligt, 1 och en halv räcker också när de är så små. 22 stycken 4-5 åringar...det blir livat! haha! Du bara MÅSTE ha föräldrar med! Åtminstone några stycken. Min erfarenhet är att barnen älskar att få leka lekar som någon vuxen leder! En gång hade vi "göra mumie"; tre i varje lag, två rullar in den tredje i toapapper, en rulle per lag och bäst inrullad snabbast vinner. Barnen tjöt av skratt. Hela havet stormar är perfekt när man är ute, men även inne om man har gott om golvyta och mjuka kuddar att sitta på istället för stolar...
Säcklöpning eller liknande är också alltid poppis. Gamla "hederliga" lekar brukar alltid gå hem. Men det krävs en lekledare med stark röst!

an angel at my table sa...

Persilja: Mumie leken låter roligt den ska jag föra upp på dagordningen.

Alla: Tack för alla tipsen ni är verkligen till stor hjälp. Jag lovar att åter komma med bilder på biltårtan.

Körsbärsgården sa...

Vad trevligt med barnkalas! Du har ju upplägget i stort sett klart, men jag har ett förslag på en aktivitet som våra barn (2och 3år gamla) och deras små vänner älskar; fiskdamm från skafferiet! Vi brukar ha både det och godisjakt. Sist fick alla varsinn reflex i fiskdammen. Billigt och användbart. Ritblock och pennor(fick tas med och öppnas hemma!)hade vi också en gång. Brukar köpa på mig lite användbara småsaker för runt 10-20 kr då jag hittar något bra. Badsvampar, små ficklampor och pepparkaksmått ligger på lager. Tänk att få gå på godisjakt med ficklampa! Vill man inte ge bort ficklamporna så behöver man ju inte, man kan ju få fiska upp dem och låna dem till nästa lek, tex godisjakt. Tänk att släcka ner och få gå på godisjakt med ficklampa!

Då barnen tycker mycket om ballonger brukar vi blåsa upp många och sedan får alla välja en eller ett par stycken och ta med sig hem. Fins det småsyskon hemma brukar vi skicka med en ballong hem till dem också.

Lycka till med kalsandet!
Kram från Karin i Körsbärsgården.

essko sa...

Jag tycker som de andra, max 1,5 - 2 timmar. Sen det där med föräldrar. Min erfarenhet är såhär: när barnen är så små som 4 år kan några behöva ha med en förälder också. Var beredd på det även om du inte får veta i förväg. De föräldrar som är kvar förväntar sig kaffe och något tilltugg, dock är inte tårtan och barnkalastillbehören till för dem. OM någon behöver ha småsyskon med sig, brukar de säga till i förväg. OM de inte gör det, får du avväga om småsyskonet ska bjudas till bordet också eller om det finns förståelse för att du faktiskt haft ett särskilt antal barn att duka åt (enligt svaren på inbjudningarna).

De flesta frågar om det är OK att vara kvar med barnet, men jag har även träffat på någon som tycker det är oförskämt att lämna sitt barn och gå iväg, och därför stannar som en självklarhet.

Om du vill ha hjälp av en annan förälder (eller flera), tycker jag du ska be dem i förväg och inte hoppas på att de vill rycka in när de väl anlänt.

Ha alltid ett par extra godispåsar i beredskap, för det händer att någon tappar bort sin (puts väck redan under kalaset, jorå;)), eller om något syskon är med vid hämtning och blir sugen är det en fin gest att syskonet också får en påse.

När barnen är så små som fyra år behövs bara några enkla lekar - hellre enkla och få, än att några inte vill vara med för att det känns för svårt.

Lycka till!!

vildängel sa...

vilken himla fin ljusstake du har!

Anonym sa...

Har inga kalastips vill bara skicka en hälsning om att ditt llla foto var så fint!

signe sa...

Vilken vacker bild på en härlig ljusstake! :)

Mia sa...

Vilken vacker bild, underbar ljusstake! kram

malinmöblerar sa...

Å vilken fin ljusstake!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...