Framskridande renovering


Foto: Mari Eriksson

Ni kan alla vara lugna köket är kvar och lever i allra högsta välmåga. Bildbevis ovan. Här ser ni även den vägg som ska tas ner mellan nya matrummet och köket. Det känns fantastiskt att få ner väggen och få ett stort härligt rum. Bland alla tapetlager så hittade vi en tågtidtabell för Enköpings station 1 Maj 1914 samt en lista över huskurer vid bland annat förkylning det står att läsa " Ett medel mot förkylning som är nära nog ofelbart när det tages i god tid är en halv tesked soda-bikarbonat, en halv tesked aromatisk ammoniaksprit samt en halv kopp kokhett vatten". Tänkte prova detta recept nästa gång jag känner mig lite snuvig!!!

Jag har ännu inte bestämt mig angående köket. Tack alla ni som kommenterat jag har med glädje läst alla kommentarer och dom flesta verkar tycka att jag ska spara köket. Det är ju något som jag velat hela tiden innan jag insåg att jag måste ha in moderna bekvämligheter. Vi har ju ett annat 40-tals kök som vi kan använda under tiden som fungerar. Det ska senare bli tvättstuga så vi kan i lugn och ro suga på denna karamell utan att stressa och ta överilade beslut.

I morgon tänkte jag gå till mitt lokala snickeri. Jag har två alternativ som jag ska höra om dels att kopiera köket och få ett nytt platsbyggt med luckorna där jag vill ha dom så att jag får in dom moderna bekvämligheterna som spis och diskho. Eller att försöka göra om det befintliga så att jag åtminstone får in min porslins ho under fönstret för det är det viktigaste. Sedan skulle jag gärna vilja ha spisen nära och det är då det kör ihop sig med att bevara det gamla.

Förlåt att jag tjatar om detta men jag har svårt att ta ett beslut. Dom andra rummen börjar dock att ta form. Jag visar mer i nästa post.

Allt gott!


Mari


18 kommentarer:

Jordgubbar med mjölk sa...

Wow! Heeelt underbart! Jag håller med, detta kök måste sparas. Mer charm går inte att finna! Ska bli spännande att se hur det utvecklas, med din hand blir det nog helt perfekt!

Kram Miriam

Vida sa...

...oj vad glad jag blir:) att du bestämt dej för att försöka rädda detta supercharmiga kök;))

kan du inte få in en liten köksö..vänd mot köksbordet med en ny spis i??

följerdenspännanderenoveringen
Vida

Ardisia sa...

Hej! Jag har suttit och läst din blogg en stund nu.. Vet exakt vad ni går igenom då vi har också renoverat ett 1800-hus som vi köpte isomras.
Vi är nu färdiga (hah man blir väl aldrig 100% färdig) med bottenplan. Känner igen mig i det du skriver, om hur mycket av det gamla man vill spara, få det funktionellt osv.. Ta det lugnt med beslutsfattandet, förr eller senare inser man hur man vill ha det =)
Kram Mia

Skumpa och Spaljé sa...

Hej! hoppas det är ok att lägga till dig i min blogglista, vad spännande med det nya huset, är det du som har bloggen min lilla veranda?

Kram Helena.

Line fra huset på landet sa...

Det synes jeg er godt gjennomtenkt. Hadde jo absolutt vært noe om du fikk dette kjøkkenet kopiert men med nytidens fasiliteter. Så kan du ta ut dette kjøkkenet og bruke det som et utekjøkken eller lignende?!
Sikkert spennende for dere å starte renoveringen av dette gamle, flotte huset kan jeg tenke meg;)

Ha en fin ny uke.
Klem, Line

Lilla Kråkslottet sa...

Men åh, vilket hus! Och vilket kök!
Vad kul att jag hittade hit!
Lägger till dig på min blogglista om det går bra!!
Ha en fin vecka!

Ebba Erikzon sa...

ja jag tycker du ska kontakta en antikvarie expert och låta dig inspireras av andra gamla hus eftersom erat hus inte är ett vanligt boende hus så måste det ju till endel förändring men som en annan kommenterade stora rum tillhör inte stora gamla hus ... jag vet inte har ingen erfarenhet av stora hus : ) men du bör ju tänka holistiskt och inte se dig blind på detaljerna fundera på vad du verkligen vill lägga pengarna och vad du kan låta vara jag tycker huset verkar ha en egen själ och det är det ju bra att respektera... som andra sagt ta er tid skaffa det ni behöver för att bo bekvämt nu och låt saken bero tills du har et beslut!! Kram sugen att komma över en helg innan Maj....

katarina sa...

Hej hej!

Himmel vilket hus!!! Vilket kök!!!
Jag har inte läst vilka tips du fått men jag kan inte låta bli att lämna mina spontana tips....;)

Jag skulle absolut behålla den gamla inredningen så långt det går och hellre låta en snickare komplettera med ex mindre luckor att sätta under diskhon. Ta bort skåoet till vänster om den så får du in en diskmaskin. Kanske går en lucka fortfarande att ha kvar där...
Kan du inte ha spisen inbyggd i en köksö rakt framför diskhon? Med en fläkt från taket. På så sätt kan du ju även blicka ut över matsalen och gäster samtidigt som du lagar mat. Min syrra har så i sitt kök och det är lätt att hålla rent eftersom det som sprätter hamnar på stenskivan de har runt om och den är ju så lätt att torka av.
Alt. kan du ju ha spisen längre ifrån men då fälla in en till liten miniho bredvid.
Lycka till!
Kram Katarina

Villa Björkenäs Backen sa...

Hej!

Så spännande med köksrenovering!
Vi håller också på med ett litet renovering av vårat kök!
Porslinsho är så fint!

Ha en fin onsdag!

Kram

Anna sa...

Brukar inte kommentera men oj vilket kök! Detta är väl värt att bevara. Tycker du ska strunta i porslinsho, det har blivit så populärt men det var nog inte så vanligt i Sverige. I USA däremot har de dem överallt. Gör så lite ingrepp i den gamla köksinredningen som möjligt och satsa på en köksö med spis och miniho bredvid. Kanske även diskmaskinen kan byggas in här?

För inspiration kolla:
http://www.nackabyggnadsvard.se/
http://www.gysinge.nu/

Anna (igen) sa...

En gammal diskbänk är nästan alltid av bättre kvalitet än en ny. Och så vidare. Allt behöver inte ens vara ”från tiden”. 1930-tal är fortfarande mycket roligare (och äldre!) än någon av alla dessa nya kopior i ”gammelstil”. Och har det redan suttit i huset är det dessutom i någon mening ”original”. I vilket annat sammanhang skulle man nöja sig med en svindyr kopia om man kunde få ett original gratis? Jag bara frågar.

citatet ovan slår huvudet på spiken. Läs hela här:
http://www.gysinge.nu/gorans-horna/byggnadsvard-i-kok-och-badrum

Nanna sa...

åh så kul att hitta något sådant! Hade jag varit du så hade jag ramat in det och låtit det hänga kvar som minne av husets historia. Helt underbart!

Gnistrande snö sa...

Åh det här är ett så spännande projekt, blir så glad varje gång det kommer en uppdatering!

Lustigt, vi har också två gamla kök, varav det ena är från 40-talet, där vi planerar att ha den nya tvättstugan. Nu har vi tvättmaskinen i ett av badrummen (trist). Vi har också en riktigt gammal tvättstuga i ett hus på gården men där var det länge sedan det tvättades.

-Mia- sa...

Det kommer til å bli såå fint!! :-) Ha en god kveld! Klem

Familjen i Uttran sa...

Det ska bli spännande att följa med på er renoveringsresa! Jag tror också att en köksö i ert stora kök skulle kunna bli en hit. Ha en skön fredagskväll!

Leigha sa...

The potential is palpable.

Leigha

Fru N och villa Någorlunda sa...

Fantastiskt kök! Behåll! Jag önskar vi hade haft ett bevarat kök i vårt sekelskifteshus, dessvärre byttes det på 70-talet. Betydligt mindre charmigt. Står också inför en köksrenovering och kommer följa din blogg med stort intresse.

JACQUELINE sa...

I'm so glad to find your blog. I'm looking forward to following :-)
Have a wonderful weekend!

greatings from switzerland
Jacqueline ♡

http://jacquelineswhitehome.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...