Planering på hög nivå
Foto: Mari Eriksson


I fredags hade jag ett möte med en arkitekt och en byggare som kom och tittade på vårat hus. Jag känner att det är värt att ta in expert hjälp när huset är så stort och man vill inte göra fel. Det är sådana stora saker som verandor och glasverandor som ska planeras och en krånglig planlösning på ovanvåningen med nivåskillnader pga den höga takhöjden 3,5 m på nedrevåningen. Det var givande att gå runt med sådana kunniga personer och prata om lösningar till renoveringen. Denna gång så var det jag som sa vad jag hade tänkt och sedan sätter han sig vid bordet och klurar på vad han kan komma med för smarta lösningar. Det ska bli jätte spännande. Jag hoppas att han har samma visioner som jag. Jag vill göra allt nu på en gång helst ha allt klart imorgon. Mina stora bekymmer är att få in ett badrum med fönster och ett badrum utan fönster och en tvättstuga på nedrebotten.

Ovanvåningen har jag inte ens börjat tänka på. Dels bor det en familj där idag som flyttar ut i maj och dels måste mycket rivas ut då det är 80-tals renoverat, nivåskillnader och jag vet inte riktigt vart nya trappen ska komma upp.

Nu ligger trappen på baksidan av huset och den är en smal mörk historia. Jag vill sätta in en stor trapp i hallen till glasverandan på framsidan.

Idag bjuder jag på lite trevliga detaljer!

Blå lådan längst ner är en vedlår!!! Här har tiden verkligen stått still!

Dom vackra beslagen finns i det gamla köket från när huset byggdes i slutet av 1800-talet. Även där står den gamla spisen som jag däremot inte tycker är så jätte fin. Den sitter inte centrerat heller. Hade hellre velat haft en gjutjärns spis. Vi får se vad som händer här för spis kåpan är ju helt underbar!!!

Tidningarna hittade jag under den gamla linoleum mattan i skafferiet. Det är från november 1936.

14 kommentarer:

Norrfrids Eija sa...

Jättefint gammalt hus med härliga originaldetaljer. Vi bor i ett lika stort hus och skyndar långsamt, här blir vi kvar så inget får bli fel. En process som tar flera flera år och sker på husets villkor...

Bergagårdens Lina sa...

Vilka underbara detaljer, huset verkar fantastiskt! Håller dock med Eija, ha inte för bråttom... Lycka till med huset - där kommer ni nog att trivas!

-Mia- sa...

Så fantastisk mange nydelige saker du kan ta vare på i det huset!!! Gleder meg til å følge renoveringen!! :-) Ha en super lørdag! Klem

Monika sa...

Hej Mari!
Vilka underbart härliga bilder! Projektet du har framför dig verkar som klippt och skuret för dig. Jag gläds verkligen åt dina framgångar som fotograf!
Kram Monika, från Flogsta-tiden

ebba sa...

gamla tidningar!!! Jag antar att du är lyrisk!! Stor kram kan inte vänta att komma och se härligheten

Lille vildand sa...

NYDELIG HUS MED DE VAKRESTE DETALJER!

Line fra huset på landet sa...

Ojojoj for noen vakre gamle detaljer!!
Huset er helt fantastisk, så det kommer til å bli helt nydelig:)
Klem fra Line

Fru Sirlig sa...

Huset ser onekligen spännande och fint ut.

Jag och min man är också mitt uppe i en stor renovering av en vad vi tror iallafall 1800-tals gård, (ev lite äldre än vad vi trodde) Din spis är en liknande som stod i vårt hus men den skickade vi ut då den rostat sönder inuti.Om du vill kan du kika in på vårt hus. Vi har precis startat upp en byggblogg som enbart kommer handla om vår renovering av huset och gårdsmiljön. Ännu finns inte så många bilder inlagda men det kommer. http://pilkrog.blogspot.com/

Apropå dina funderingar om tvättstuga och toalett. Vi har eller håller på att bygga en tvättstuga och större bad och toalett i ett annex eller utbyggnad på vänstra sidan av huset. Då får vi allt vatten i en separat helt ny del. Kanske kan vara en lösning för dig/er med. Kikar nog in här igen:)för att se hur det går och få lite inspiration till vårt projekt.

Hälsningar Heléne

Villa Björkenäs Backen sa...

God kväll!

Vilket spännande blog jag hittade till!

Vad kul att få följa den... och ett stort hus och allt som du skriver :)

Hur det kommer att bli..
Vi ska också börja här hemma med allt det men vi väntar bara på rätt tillfälle med den vardagen som vi lever!

Spännande att få se vad dom säger!

Ha en fin vecka!

Kram

Designe sa...

Åh vilka underbara detaljer! Man ser verkligen att tiden stått still! Va spännande med så mycket bevarat som man kan ta rätt på! :)
Kram

Josefin sa...

ååh vilket drömhus ni verkar ha funnit!! och så spännande och kittel-i-magen fina detaljer! tack för att du delar med dig!

itsallvintage lovisa sa...

ahh
ska bli så spännande att få se det bedårande huset. = )
kommer väl göra ont antar jag..

vi ses,
kram lovisa

Ylva sa...

oj vad många fina detaljer!!

Milly Axling sa...

Åhhhhhh vilket underbart hus ni köpt. Skall bli så roligt att följa er renovering. Men oj va många beslut som måste fattas om det ena och andra. Lycka till !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...