Nu är våren här
Foto: Mari Eriksson


Våra snickare är fantastiskt duktiga. Idag har dom lagat dom enormt fina listerna med spill från den nedtagna väggen bland annat. Man tager vad man haver. Snart är fyra rum klara eller nåja man börjar att se slutet iallafall. Ett nytt golv ska läggas in och speglar ska sättas upp på väggarna i studion och målarna ska måla det sista. Jag gläder mig så!

Men nu när man börjar att känna vår känslor vill man helst vara ute i trädgården. Jag har redan börjat skriva inköpslistor på pioner, rosor, perenner och klematis. Jag har anmält mig som medlem i ett odlingforum. Samt börjat planera för uteplatser, rosenpergola, rosenpelare, köksträdgård och växthus. Jag har ideérna i huvudet och hoppas att det mest går att genomföra.

Jag har ett annat problem som jag skulle vilja vädra här med er. Ni har kommit med så många bra råd i era inlägg. Tack snälla för alla kommentarer. Det är verkligen en stor hjälp att höra era erfarenheter. Bakom huset står en över 100 år gammal granhäck som skydd för nordan. Bara det att den är hemskt ful, granar ramlar mot huset av ålder, marken försuras osv. Jag vill istället släppa fram lövträden lönn som finns precis framför och som för en tynande tillvaro i skuggan av dom enorma granarna. Här ska ju planteras rosor och ett plank ska upp.

Jag har 6 meter syrénhäck som jag kan flytta dit samt ett trettiotal 1.5 m höga lönnar.

Frågan är gör jag rätt som tar ner den förväxta granhäcken. Jag vill helst höra ett ja.

Allt gott!

Mari


25 kommentarer:

Loella sa...

Absolut!
Ta ner den fruktansvärda häcken! ;)

Nej men allvarligt, tycker dina egna funderingar verklar rätt. En hög granhäckselände skapar bara mörker, ångetst...blä..

Kramar Loellan

Lilla Kråkslottet sa...

Sjävklart gör du rätt i det!
Vill du inte ha gran ska du inte ha gran!! :)larymens

Millygarden sa...

Så otroligt spännande att följa ditt renoveringsprojekt. Det kommer bli otroligt fint...gillar dom fina golvlisterna och ljuset i rummen,takhöjden.

Kram Marina

Vida sa...

så vackert du får det och vad dina snickare är duktiga:D

skulle rådfrågat någon trädgårdsbutik som kan tipsa så du gör rätt...
de flesta av våra lönnträd blev sjuka och får tas bort..oj vad tomt det blir...

skulle behållit en stor gran..att sätta belysning i till jul;))
Vida kramkram

VITA NYANSER sa...

Här händer det grejer hela tiden, vilken dröm. Jag håller med om att en granhäck inte är kul. Vi hade en sån i stugan och den fick ryka för lite syrener istället. Jag är sååå nöjd med mina härliga syrener som blommor fint på våren.

Ha det bra!
Kram L-L

-Mia- sa...

Ååå så fint det blir!! :-) Klem

Nanna sa...

Jag hade rådfrågat en trädgårdsexpert. Det är nog bra att göra det. Ur snygg synpunkt sätt så absolut men den har ju funnits där av en anledning.

Anonym sa...

Granar murknar inifrån när dom blir gamla. Om några har börjat välta så kommer det förmodligen bli fler och det kan ju bli stora skador på huset om ni har otur. Ta ner dom tycker jag.

mysiga heestrand sa...

Ja, jag tycker också att du skall ta ner granhäcken. Det finns så mycket annat som är mycket vackrare, tex en syrénhäck som du själv nämner.
Det kommer att bli så fint det ni gör med huset.
Kram Marita i Heestrand

www.palindgarden.blogspot.com sa...

Jag har helt missat att din blogg är aktiv igen! Grattis till en fantastiskt hus! Ser helt underbart ut, ska bli roligt att följa renoveringsresan!

Och ja, ner med granhäcken!

Soliga hälsningar från Dalarna!

Line fra huset på landet sa...

Det eneste du må huske dersom du velger å ta ned hekken, er at trær drikker myyye vann. Spesielt de trærne. Så hvis hekken står i en skråning, og du tar ned hekken.. så kan.. bare kan altså.. du få problemer med vann inn mot huset og grunnmur.
Det skjedde nemlig oss skjønner du.. og vi drenerte på nytt rundt huset og planter ny hekk med trær som drikker mye vann så de "tar unna" slik at ikke huset blir belastet.
Jeg skal faktisk plante grantre-hekk på nytt jeg da:o) fordi jordet på oversiden ikke er spesielt vakkert, og fordi jeg vil ha en evig-grønn/grønn året rundt hekk rundt hele eiendommen. Det skjermer en del for innsyn også;)
.. jeg velger grantrær fordi jeg elsker akkurat den grønne fargen, og fordi eiendommen er så stor at det blir en av de rimeligste løsningene. Tuja-hekk er jeg blitt kjempelei fordi alle har det synes jeg.
Men det er jo smak og behag selvsagt! :)
Syriner er jo helt nydelig. Jeg har noen slike trær også.. og er kjempeglad for det!

Masse lykke til med planting. Det hørtes vidunderlig vakkert ut med pioner og roser. Herlig:))
Ha en strålende dag. Her skinner solen og snøen smelter i rekordfart:))
Klemmer fra Line

Anonym sa...

JAAAA TA BORT SKITEN DEN TAR BARA NÄRING O SER FULT UT:

KRAM
LISA

Ulrika sa...

Helt klart ska granhäcken bort, den är bara mörk och tråkig! Lycka till. Hälsningar Ulrika

Jewellery Bijou sa...

I like your blog a lot,very inspirational!
Dorota

www.jewellerybijou.com

Familjen i Uttran sa...

Ta bort den! Granhäckar är mörka, tråkiga och stickiga :)

JACQUELINE sa...

Wow I LOVE YOUR BLOG

♡ AMAZING ♡

greetings from switzerland
Jacqueline ♡

http://jacquelineswhitehome.blogspot.com/

tales from an oc cottage sa...

Oh wow! Looks like your are making some awesome changes!!

m ^..^

Viola sa...

Är häcken skräpig och ful så ta bort den. Men fundera över om den ska ersättas av något som förhindrar blåsten. Det är nog därför den planterades en gång i tiden.

Lönnar är härliga träd, blommande syréner en försommardröm.

Alice sa...

I so wish I understood Swedish!!!
I love your blog and the transformation of your house... It really is a dream house. Can't wait to see more as you progress with renovations.
Hope you have a good week,
Alice
Just a Silhouette

Fru Sirlig sa...

Hej Mari!

Tack för de glada hejaropen på vår blogg ;). Jag håller med dig, måste vara lite galen för att ge sig in i sånt här, med så gamla hus.

Men otroligt så fint det ser ut och fort går det med er renovering.

Jag skulle också ha velat ta ner en granhäck som slokar och skräpar. Tänk på en sak bara så ni inte råkar ut för det som en granne på vår gata gjorde, dom fick nämligen dränera om en hel källare igen p ga att det blev för blött då inte deras granträd längre tog hand om regnvatten som kom. Fast en häck borde ju inte dricka så mycket. Så roligt om vi kunde ses, är det nära oss? Nu blir jag supernyfiken.

Kram Heléne

Systrarna Hjertén sa...

Hej,

Vilket OTROLIGT hus ni köpt, väldigt spännande att läsa om renoveringen och vilka val ni kommer att göra ifråga om riva eller behålla, renovera eller köpa nytt!

Jag hade nog tagit bort granhäcken och satt en lövhäck istället, Häggmispel är snygg och kan bli väldigt hög och tät.

Mvh
Frida

linnea-maria sa...

Ja du gör helt rätt tycker jag. Det som är så bra med syrenhäckar är att de får ett rejält rotsystem och är härdiga (funkar inte att ha rabatter brevid) och att de blir täta med åldern även på vintern. Kram/Therese

Kronblad och Lantliv/Jea sa...

Ja bort med den! granar passar bäst i skogen. Vi hade en riktig 70-tals trädgård med en massa barrträd innan och jag ångrar inte en sekund att de är borta.
Så fint det blir.
/Jea

Erica sa...

Amazing!!!

San Diego Mobile Notary

NerbyKatta sa...

Om det blåser mycket just hos er, ska ni nog överväga om ni ska ta bort den... Granhäck skyddar fantastiskt bra mot blåst :) Skulle gärna ha en granhäck här hos oss.Blåser kalla nordanvindar :((
Du kan ju plantera syren framför, så slipper du se granhäcken ;) Håller med där, den är inte vacker direkt..

Lycka till!

Önskar dig en härlig sommar!
Kram Katarina.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...