Nävor Foto: Mari Eriksson


Kan man få för många nävor i sin trädgård? Svaret är nej! Jag delar, köper nya och får av kära trädgårds vänner. Allt för att få en stor täckande matta av dessa underbara växter.
Det finns nävor som passar för trädgårdens alla lägen. Dom är lättodlade och tacksamma och det finns arter som avlöser varandra i blomning från senvår till höst. Nu finns det nya sorter som blommar från juli till oktober i stort sett utan uppehåll. Tex 'Johnsons Blue', 'Jolly Bee' och 'Rozanne'  i olika nyanser av blått.
'Johnsons Blue' på bild tre.
Geranium x magnificum, kungsnäva är på bild 5.
Klipp ner dem tidiga nävorna efter blomning så får du ett fint bladverk resten av säsongen.
På bild sex och sju ser du vit brunnäva 'Album' tillsamans med en rosa akleja. 
Flocknävorna är skuggtåliga och tål torka, lägen som få andra växter klarar.Det gör dem perfekta att använda som marktäckare under träd och buskar eller för att täcka stora ytor i halvskuggiga lägen. Blomningen varar ungefär en månad, och sedan har man en kompakt och vacker grön marktäckare som gör det svårt för ogräs att få fäste. Till flocknävans fördel hör att de också tål sol och fuktigare jord! Sista bilden är en flocknäva jag fått av en vän. Detta är andra säsongen sedan jag fick dom otroligt vad dom växte tillsig.
En av mina absoluta favoriter bland nävorna är spansk nävan, Geranium endressii, som kan börja blomma i slutet på juni och fortsätta in i september. Jag brukar ha den som marktäckare under mina rosor det ger ett så romantiskt uttryck. Bild nummer två visar en spansk näva.
  

Mari


10 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Tack för din kommentar inne hos mig, höll på att missa dem för jag tittar inte alltid bakåt, men nu gjorde jag det ;)
FIna tips,man borde nog ha fler nävor, jag har ett par tre sorter, men kanske skall skaffa några till, gillar dem som blommar hela sommaren!
Ha det gott!
Gunilla

Annika Christensen sa...

Nävor är så himla fina och jag har dem också som en kantväxt men jag borde nog skaffa lite flera.
Fin vårbukett i förra inlägget.
Annika

Alexandra Prairie Charm-MyPieceofVintagePrairie sa...

Love your garden so much, xoxo Alexandra

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Så vackra och frodiga dina nävor är. Verkligen jättefina! Jag är lite fundersam över nävor... Tycker de är urfina hos andra men har ytterst få i min egen trädgård. Är livrädd att de ska bli stora och bängliga och bara ta över allting... :D
Kram!

Inger sa...

Jag älskar nävor, så även aklejor. Tack för kommentar hos mig!
Allt gott!

an angel at my table sa...

Rosor och ruiner:Man kan aldrig ha för lite nävor.

Annika:Kul att du gillade vårbuketten.

Alexandra:Thanks!!!

Anna-Karin:Det är just att dom sprider sig och tar över som jag gillar. Med stora ytor som ska täckas och ingen lust att rensa ogräs sätter jag mitt hopp till mattor av nävor istället för kvickrot. Kul att du gillade staketet med rosenvivalen. Jag har också tänkt stjäla iden den måste bara genomföras också...

an angel at my table sa...

Inger: Ja brunnävan med den rosa aklejan var en kombination som jag inte planerat men som blev lyckosam.

Louise sa...

Av en slump satt jag idag och gick igenom gamla, egna blogginlägg. Och där fanns ju en kommentar från dig, vad trevligt! Jag vet inte vad jag ska säga att jag gör med min trädgård? Älskar den, räcker det:)? Vilka fina blombilder du visar upp! Jag gillar också nävor och har en hel del varianter. På återseende nu när jag har hittat hit.

kram louise

Anita sa...

Oh Mari, your garden picutres are so wonderful! I can't wait to get my fingers back into the dirk, I am so much missing my garden, blue sky, green, shunshine, colourful flowers....
Have a nice eveing!

Fröpåsen sa...

Oh så vackra bilder i din blogg, följer dig gärna! Första gången jag hittat hit! Nävor måste man ha och ja, man kan ha många :-)
Hälsningar Maria

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...