Rosenskäran Cosmos bipinnatus


Foto: Mari Eriksson
En av mina absoluta favoriter när det gäller sommarblommor är rosenskäran. Jag har inte många sommarblommor men i en del av min köksträdgård har jag en liten avdelning med luktärt och dahlior samt rosenskära. Så här såg det  i sommras.
 Rosenskäran är ettåriga sommarblommor som man bara inte kan misslyckas med.Den blommar i stort sätt hela sommaren. Växterna blir mellan 60-120 cm höga beroende på sortPlantorna utvecklas bäst i soligt läge och i väldränerad jord. Det är mycket viktigt att nypa bort vissna blommor.  Så den inomhus i april och plantera ut när risken för frost är över.  Kan även direktsås, men de plantorna blommar senare än de förgrodda. Rosenskäran behöver ca 7 veckor från sådd till att plantorna är tillräckligt stora för utplantering. Dom kan även självså sig. Mina favorit sorter är  'Candy stripe' vita blommor med rosa strimmor och den vita  'Purity'.


1 kommentar:

Fröpåsen sa...

Håller med dig, den är en goding! Jag sådde den för några år sedan och nu vill jag inte vara utan den. Den fyller ut sin plats väl!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...