Stockrosor


 Foto: Mari Eriksson

Stockrosor är helt underbara. Jag har fyllda, enkla och i många olika pastelliga färger. Dessa hade jag i min trädgård 2013 men tyvärr kom dom inte tillbaka året efter. Men jag njöt i fulla drag när dom blommade som bäst. Jag brukar köpa plantor tidigt på våren och plantera ut. Då blommar dom under sommaren och på höstarna samlar jag in frön som jag sedan sår på friland på våren. Är egentligen tvåårig, men om man klipper bort överblommade grenar kan växten bli perenn. Frösår sig lätt själv också. Plantan blir cirka 150 - 200 cm och blommar juli, augusti och september. Om du själv försår på våren ska du blötlägg fröerna ett dygn före sådd. Så inomhus i såjord feb-mars. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i ca 18 grader, efter groning ljust och ca 15 grader. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås utomhus i krukor eller på friland juni-juli för blom följande år. Lycka till!

Allt gott

Mari11 kommentarer:

LÁrt de Vivre sa...

Stockrosor, så vackra - och dina var verkligen enastående. Tyvärr fick vi gräva bort våra i kolonin, när de stod alldeles tokigt.

Kram Kajsa

Trädgårdstid sa...

Hej Mari!

Vilka helt galet snygga stockrosor - vill ha! Jag har försökt mig på stockrosor i två-tre år, men det vill sig inte av någon anledning. Kanske för att jag sätter dem mitt i en rabatt i stället för vid en husvägg som "man ska".
Tack för snälla kommentarer hos mig, inte minst för att jag då hittade hit. Vet inte varför jag inte läst denna fina blogg tidigare! Vi verkar ha ganska lik trädgårdssmak (och dessutom har jag också tre söner och en fotbollsplan att konkurrera med om utrymmet :-)
Kram
Elin

Katarinas trädgård sa...

Tack för alla trevliga kommentarer på min blogg!
Vilka underbara stockrosor, jag förstår verkligen att du gillar dem! Här har vi problem med rost på stockrosorna, det förfular dem tyvärr.
/Katarina

Rost och rädisor sa...

Stockrosor en verklig favorit och bör förstås inte saknas i en mormorsträdgård. Brukar ha ett gäng i listen runt trädgårdslandet.

Vilken fin blogg du har, många härliga bilder och klokskaper!Ser att du är fotograf. Snygga jobb!

Förstår inte att jag inte hittat till dig tidigare. Du är ju dessutom veteran. Inte många som bloggat så länge. Själv är jag rätt ny i gamet.
Så tur att du hittade till mig istället.

Angående förvaring av morötter, så portionerar vi ut vinterförrådet i nätsäckar som vi halar ner och hänger i en tom brunn. Där är ett lagom fuktigt klimat och råttfritt.

Att förvara mörkt i fuktig sand funkar också. Det gjorde alltid mamma. Torv har jag inte provat, men det borde väl gå.

Korttidsförrådet för den närmaste månaden eller så finns i en grönsakskyl i garaget.

I gångarna har jag mycket riktigt stenmjöl. Skönt att gå på, lätt att hålla rent och ackumulerar värme som förbättrar odlingsbetingelserna.

Nu lägger jag ett bokmärke på din blogg så jag inte tappar bort dig.

Allt gott
Anette

June sa...

I absolutely love hollyhocks Mari! You remind me that it is time for me to sow my seeds now if I want to see these lovelies bloom in my garden.
Thank you so much for your lovely comment about the roses in my garden...you will love the John Cabot rose, it is beautiful!

Vit Hortensia sa...

Men vilka vackra bilder och vacker blogg! Jag har egentligen arbetstid nu, men eftersom jag är min egen chef unnar jag mig att drömma mig bort en stund bland stockrosor och klematis :)
Tack för din kommentar hos mig!
Kram
Birgitta

Fröpåsen sa...

Superläcker stockros!! Ett riktigt blickfång.

Margot sa...

Tack för din kommentar på min blogg! Kul att hitta hit till din fina sida, dina stockrosor är så läckra! Har haft stockrosor från och till i min trädgård men de har aldrig kommit tillbaka av sig själv! Du undrade om jag har öppen trädgård men det har jag inte, tycker det är alltför litet,smått och trångt hos mig för något sådant!
Kram Margot

Charlotte Göransson sa...

Så vackert! Rosor har jag, men inga "stockiga". Kanske dags nu.

Trevligt att hitta dig :-)

Ses igen.

Annas röda stol sa...

Underbara stockrosor!! Helt klart min favorit :) Tack för att du kikade in hos mig så hittar jag till dig igen, din blogg var en av de första jag hälsade på...sen blev det som det blir jag tappade liksom bort dig :) Ha en fin ny vecka och så hoppas vi på att våren tar ett rejält kliv nu med sol och lite värme. Anna

Ingvill Egeli sa...

Aldeles fantastiske bilder!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...