Trädgårdsmässan Del 1


 
 Foto: Mari Eriksson


Rosen är en Alchymist som verkar trivas där den står på södersidan av trädgårdsskjulet. Den är inne på sitt tredje år och jag är mycket nöjd. Underbart stora tätfyllda blommor som skiftar i vit rosa gul aprikos. Doftar gott. Den är engångsblommande klätterros/rambler från Kordes som blir 2,5 m hög och går att odla upp till zon 4.

Jag var på mässan i Fredags och hamnade av en händelse i Svenska rossällskapets monter och rosfrälst som man är bara råkade jag lite spontant bli medlem!!! Man fick en liten underbar rosbok och massor av gamla föreningstidningar som är väldigt intressanta för en rosnörd som jag! Jag hoppas på att kunna göra fler trädgårdsbesök till trädgårdar med massor av rosor. Jag har inte åkt runt mycket alls och tittat på andras trädgårdar utan haft så mycket att göra i den egna trädgården men nu känns det som man måste få lite inspiration och se hur andra gör och tänker.

 Mässan var fantastisk. Tyvärr hade jag min tvåårige son med som mässkompis och jag hade kunnat valt ett bättre sällskap. Ju mer jag mutade honom med mässgodis ju mer hysterisk blev han. En gång höll jag på att tappa bort honom helt. Han hittade ett stort gosedjur som han mycket riktigt trodde att jag skulle ta ifrån honom så han kutar för kung och fosterland med sitt fynd. Efter fyra meter är han helt borta och jag ser bara ryggtavlor och paniken sätter in jag som i vanliga fall är en väldigt avslappnad mamma. Men med så mycket folk försvann han spårlöst. Jag ropade på honom och paniken måste ha hörts i rösten för flera pekade åt mig att det försvann en knatte med en stor orange tiger dit åt. Jag tror att jag fick åtminstone fyra sådana tillrop Tack snälla söta och till slut hittade jag honom!!!

Bästa montern är helt klart Blomqvist från Finland med massor av härdiga rosor, pioner och fruktträd. Dom har plommon och körsbär som har klarat 40 minus! Jag hittade ett stort plommon träd. Finsk sort från Leivonmäki. Plommonen är små, runda och blå. Fruktköttet är gulbrunt och mycket smakligt. Självpollinerande. En av de bästa sorterna för nordliga lägen eftersom frukterna mognar så tidigt. Mognar i början av september. Trädet blir fort bördigt. Bra pollineringssort. Zon 7!

Vidare fick ett gult sötkörsbär Vytenu Geltonoi följa med hem. Gula frukter som mognar i slutet av juli. Frukten är söt, nästan som karameller, utan nämnvärd syra. Starkväxande sort som kräver beskärning för att få bra form. Ger rikliga skördar, upptill 20 liter/träd har plockats i Finland. Frukten är god att äta direkt, men även fin som dekorationsbär. Zon 5. Även detta ett stort träd. 
 
 
 Jag tyckte även att persikoplommon lät spännande så den pinnen slank också ner i påsen. Jag hittar ingen info om den på deras hemsida men sort namnet är Mi tao Li.
Havtorn både hona och hane köpte jag till min hälsotokiga man. Mary och Lord. 

Vitkörsbär Prunus tomentosa "Snövit" som inte fåglarna hittar som man får hela skörden för sig själv. Bären är vita, ganska små och söta. Trädet blir inte stort ca 2.5m. Ska stå soligt.  Härdigt till zon 6.Dom verkade ha dille på roliga blandningar för även den roliga combon Jordgubbshallon Rubus illecebrosus hittade jag. Dekorativ bärsort med bär som mognar ute i topparna. En raritet som inte odlas för sin smak utan för att den är dekorativ. Sprider sig enormt så man måste se upp vart man planterar dom. Dom blir ca 70-80 cm höga.

Till sist hittade jag ännu en delikatess från öst blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica. Bärtry eller honungsbär växer ursprungligen vilt i Finland och Polen men har nu förädlats. Sötsyrliga, delikata bär som är goda att äta direkt av busken, men passar även för infrysning. Bären mognar i slutet av juni först av alla bär. Bör samplanteras med annan sort. Lättodlad men vill stå soligt. Busken blir ca 2m och är härdig till zon 7-8. Extremt vinterhärdiga. Blommorna är inte känsliga för nattfrost. Som grädden på moset är bären även mycket hälsosamma med minst lika mycket antioxidanter som vilda blåbär. Jag köpte Bakczarsky Velikan, Jugana och Gordost.All fakta om plantorna är taget från Blomqvist plantskola. I nästa inlägg fortsätter jag med rosorna och pionerna som jag köpte hos dom!!!

Allt gott

Mari
                              

5 kommentarer:

Inger sa...

Välkommen till Rosensällskapet, hoppas du ska trivas!
Kram

Trädgårdstid sa...

Alchymist är ju som en liten gräddbakelse! Jag har numera också två exemplar som sattes förrförra hösten och som i höstas fick en rosbåge att klättra på. Det kliar verkligen i fingrarna att klippa till dem, men än så länge har jag lyckats hålla mig. Påsken ska ju bli svinkall här i Skåne, så det kan nog passa att vänta en bit in i april. Men sedan hoppas jag på lika fina blommor som du har fått!
Kram
Elin

Rost och rädisor sa...

Blomqvists helt klart en trevlig firma och vitkörsbär står nu på inköpslistan. Tur att de skickar växter också: )

Allt gott
Anette

Boäng sa...

Ja, Blomqvist är en fantastisk plantskola. Väntar med spänning på två plommonträd som bör ge frukt snart....

Ingvill Egeli sa...

Fantastiske bilder av alkymist. Rolig at du er ute med en liten en. Det er jag med, her och der. Det er en underbar tid.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...