Rosenmandel Prunus Triloba
 
Foto: Mari Eriksson
Rosenmandel Prunus triloba blommar vacker nu i maj med dubbla rosa blommor på bar kvist. Efter blommning ska man dock klippa ner den hårt för att den inte ska angripas av monilia, grentorka. Klipper man den begränsas smittospridningen. Man kortar in de grenar som har blommat, till 2-3 ögon. Den gillar näringsrik och kalkhaltig jord. Jag ger den en stor giva hästskit på vårarna. Dessa bilder är från två år sedan den blommar nu men med ett ytterst blygsamt flor. Ska göda den extra i år och hoppas på en liknande show nästa år.
Jag köpte även rosor på trädgår'n. Här kommer en lista.
Mozart 150 cm zon 4
Boogie Woogie 200cm zon 4
Polstjärnan 400cm zon 8
Ryth n'Blues 300cm zon 4
Belle de Crecy 100cm zon 5
Hippolyte 120 cm zon 5
Kalwa 200 cm zon 6
Någon som har erfarenhet av dessa rosor. Dela gärna med er! Rean på Trädgår'n var fantastiskt rolig. Det var naturligtvis väldigt vemodigt när ytterligare en genuin handelsträdgård lägger ner men jakten var adrenalin fylld. Jag och mina två kompisar var bland dom allra första in. Kön var lång redan vid tio då dom öppnade! Jag sprang till klematiserna och rosorna. Alla magnolior var slut efter en kvart! Vi spenderade sedan en och en halv timme under muntert samspråk i kön nöjd med våra fynd!
Allt gott
Mari

3 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Kan inte bidra med rosenråd men det finns ju så många kunniga bloggare så det löser sig nog. Tråkigt när genuin handelsträdgård lägger ner, men samtidigt roligt att få fynda. Köpte bl.a ett gammalt planteringsbord och krukor när en av våra handelsträdgårdar rensade ut och bytte ägare.
Allt gott
Anette

Inger sa...

Av dessa har jag bara haft Polstjärnan, tog bort den för många år sedan, för stor och felplacerad. Försökte tränga sig in i huset och blommorna som var söta såg man på andra våningen. Har faktiskt haft Hippolyte också, har blivit mindre och mindre och syns knappt numera. Så olika det kan vara. Lycka till med dina rosor!
Kram

Inger sa...

P.S. Förtjusande bilder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...