Trädgårdssällskap ett måste för en trädgårdsnörd

Foto: Mari Eriksson

Hittade denna fina variant av akleja i trädgården i år. Den korsar sig gärna med andra aklejor och därför kan det uppstå spontana nya sorter i trädgården. Alliumen bjuder på sin färgsprakande show. I Onsdags gick jag med i Trädgårdsamatörerna på uppmaning av en trädgårdstokig kompis och oj vad roligt det har varit. Varför har jag inte gjort detta tidagare undrar man ju nu men orsaken är att jag har grävt non-stop i fyra år och först nu kan jag lägga ifrån mig spaden längre stunder. Det började med att på Torsdagen var vi och tittade på en trädgård i Uppsala som hade massor av pioner både busk, svavel, rosen, herrgårds och lack pioner. Buskpionerna var över 25 år och enorma över 2m. Sedan i Lördags var det dags för mitt första växtloppis i underbara Fålhagens kolonistugeområde. Har ni inte varit där kan jag verkligen rekommendera denna pärla! Jag var helt i exstas över alla billiga plantor som erbjöds och vilket otroligt stort utbud! Ska inte sätta min fot i en butikskedja igen!! Idag var jag med min lokala trädgårdssällskap till "Pionmannen" Sture Järpemo utanför Björklinge norr om Uppsala. Oj oj oj vilket utbud av pioner! Sorter jag bara sett på bild och aldrig i handeln. Billig och urgullig är han dessutom. Vi bjöds även på otroligt gott fika av hans söta hustru Kristina. En av mina finaste trädgårds upplevelser på länge.
Jag köpte  "Morning kiss", " Dinner plate", " Kelways glorious" , "Sweet harmony" och "Celebrity". Samt en svavelpion och en rosenpion. Dessa är nya bekantskaper till mig och ser framemot att se dom blomma. Jag återkommer när jag har bilder på alla!

Tack Sture och Kristina!

8 kommentarer:

Katarina sa...

Aklejan är verkligen jättesöt! -Fina bilder!

Inger sa...

Att vara med i en trädgårdsförening är verkligen givande, jag är också med i STA och i Rosensällskapet.
Kram

Kolonilotta sa...

Men gud va roligt att få upptäcks så många nya sorter.
Jag satte en vit doftpion för fyra år sen.
Kommer tyvärr inte ihåg vad den heter.
Och nu i år vill den blomma för första gången.
Och jag är jätte lycklig! :)
Lycka till med alla dina nya pioner.
Kram Susanne

Marit Sønstebø sa...

Så fine bilder! Akeleiene var nydelige! Vet du hva de heter?

Jeg er også medlem av hageselskapet her i Norge.

Ha det godt!

Min plats i solen sa...

Ljuvliga bilder Mari! :) Och vad härligt att läsa om dina nya trädgårdsvänner och allt roligt de kommer föra med sig. Heja dig! :)

Sköt om dig.

Kram Lotta

Anonym sa...

Gud så söt akleja!! Dom är ju helt ljuvliga!! Här sprider dom sig också hejvilt, o jag kan bara inte ta bort dom.. ;)
Men vilka underbara syrener du har!! Hos oss är det verkligen inget syrenår tyvärr, har frusit en del o väldigt glest med blommor.. :((
Tack för alla fina bilder du visar!
Kram Marie :)

Trädgårdstid sa...

Fantastisk akleja och fantastisk bild! Något trädgårdssällskap vill jag också gå med i, men har ännu inte hittat någon med en Malmöavdelning. Jag känner mycket väl igen mig i det där att jag inte hinner med något annat eftersom jag gräver hela tiden... "Jag ska bara göra färdigt det här projektet, och sen måste jag...etc.". Men någon gång blir väl även jag pensionista och kan ägna fulltid åt trädgårdsintresset!
Kram
Elin

Rost och rädisor sa...

Låter som en rivstart i Trädgårdsamatörerna och besöket hos "Pionmannen" särskilt spännande. Hade gärna varit med. Kanske kan planera in en egen resa vid tillfälle.
Så vackert alliumhav du har, eller kanske mer som en vällande flod på bilden.
Allt gott
Anette

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...