Våren är här

 


Foto: Mari Eriksson

Snål som man är har jag satt ner en lök av snö droppar här och där i trädgården och trott att jag sedan kan vänta tills dom har växt till sig och blivit stora ruggar. Men inser nu när jag tittar runt hos er andra att i höst ska jag sätta fler lökar på samma ställe . Jag kan inte vänta längre på dessa härliga ruggar av denna vårens pärla, min absoluta favorit nu tidigt på våren. Solen har visat sig nu flera dagar i rad och jag har varit ute och jobbat i köksträdgården. Så underbart att känna att solen värmer och jobba med händerna i jorden och känna att hårt jobb lönar sig när man ser resultatet. Idag började jag till och med att snickra lite. Jag behöver fler odlingslådor i köksträdgården och har länge väntat på att få hjälp av händig karl men idag tänkte jag att nu J-vlar så svårt kan det ju inte vara. 
Foto: Mari Eriksson


Och se där så svårt var det ju inte. Vad mycket ens mentala inställningen kan ställa till. Nu är jag stolt ägare av egentillverkade kanter till blåbärshäcken. Inte helt rak men funktions duglig. Här har jag tio blåbärsplantor på rad. Jag har grävt denna bädd lite bredare och ska nu lägga på jordförbättring barkmull och surjordsgödsel dvs rodedendrongödsel. Över allt detta lägger jag barkduk som släpper igenom näring och vatten men hindrar ogräset. Sista lagret blir massor av jord ,barr, kottar och bark som jag övertalade familjen att vi skulle gå ut i skogen och samla ihop. Jag såg det som en härlig skogspromenad med 'benefits'. Vi hittade en plats där skogsmaskinerna hade lagt upp massor av timmer det var rena himmelriket för en trädgårdsnörd. Massor av gratis marktäckning. Det gick snabbt att samla upp tre stora sopsäckar. Gjorde detta även förra året och det var väldigt effektivt mot ogräset. Jag har även planterat Allåkerbär under blåbärsbuskarna som jag tänkt ha som marktäckare under dom men dess har inte tagit sig eller spridit sig som jag velat så jag gör denna åtgärd mot ogräset tills jag fått lite fler sådana plantor som täcker in all jord. Dom var rackarns dyra sist jag var på plantskolan. Kanske jag får odla dom på en annan plats och sedan dela dom? En annan tanke jag annars hade var att ha en rad med jordgubbar utmed kanten. Jag lägger vanlig jord mot kanten men dom kanske inte skulle trivas i samma bädd som jag har surjordväxter. Vad tror ni? För jordgubbarna sprider sig i alla fall snabbt!!

Efter blåbärshäcken ska även hallonhäcken få samma behandling.

Allt gott,

Mari


5 kommentarer:

lisashus sa...

Bra jobbat tjejen! Ja, hur svårt kan de va...tänker man ju, och så är det ju inte det! :)

Det ser ju jättefint ut!
Såg förresten att den danske bonden satte blåbärsbuskar och planterade dom i enbart SÅGSPÅN, han hade ingen surjord alls!!! Blir det tillräckligt surt månntro? Själv har jag ingen aning, men registrerade detta.

Vem vill väl inte ha ett HAAAV av snödroppar såhär års! Vicotia Skoglund tipsar om att man ska köpa krukor med snödroppar och plantera ut - de lyckas visst bättre.
Ja, lycka till med trägårdsarbetet!
Kram
Lisa

HWIT BLOGG sa...

Härligt trädgårdsarbete och kämpa på nu :)
Kram från Titti

marieke nolsen sa...

Thanks for your reaction on my blog , the foto's are from next year, the spring is also late by us. Your blog is beautifull.Thanks.

Meta sa...

Här jobbas det ska jag säga ser så trevligt ut när du fixat kanten. Tänk vad mycket bättre det smakar när det är ogräsfritt när man plockar hihi.
Härligt med blåbärspajen och annat gott i sommar. du lär nog få en hel del med dina buskar.
Ha det gott och njut mitt iveckan
Kram Meta

Maribel sa...

Det blev riktigt fint och praktiskt. Vad härligt med ett eget blåbärsland.
Ha det fint / Marika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...