Trädgårdssysslor på våren



 

 




Sammetstagetes 'Favourite Red'




Musselsquash 'Scallopini'


Odlingslimpan
 
Foto: Mari Eriksson

För att det skall se ut så här måste man jobba!


Nu har vårbruket startat! Så härligt att få vara ute i trädgården igen men det är fullt upp jag springer mellan alla projekt. I söndags gick jag ut klockan tio och in igen vid sju tiden och min man tittade förvånat på mig och frågade om det bara var halvdag idag!! 
Just nu håller jag på att försöka hitta plats för och plantera allt jag köpte på mässan och på det som övervintrat i köksträdgården som jag köpte på höstrean. Kön är lång och "kunderna" otåliga på att få komma tillrätta på sin nya plats!

Kön av växter på vänt


 Jag strör över dom döda växtdelarna


 Hästgödsel i rabatterna


Vad är det då för annat jag gör på vårarna? I trädgården så klipper jag ner de torra och döda delarna av perennerna från förra året sedan strör jag det direkt över rabatten igen. Jag har ingen kompostkvarn ännu (ska införskaffas så snart plånboken tillåter) men det behövs inte här allt för allt är så torrt så att det blir lätt små smulor av det. Detta är den bästa jordförbättringen min styva lerjord kan få. Det ser hemskt stökigt ut men så fort jag lagt på hästskiten ser det väldigt prydligt ut igen. Jag och mina små killar hämtade 53 säckar hästskit för någon vecka sedan nästa allt är borta nu. Jag har hästskiten på alla rabatter, buskar och träd samt på alla land i köksträdgården.





  Dom flesta bäddar har fått gödsel

 I köksträdgården är det mycket att göra. Dom senaste tre åren har jag grävt kökslanden på våren men jag ska börja försöka göra det på hösten istället. Hur gör ni? Jag vill att allt ska förmultna i jorden och jordförbättra min styva leråker. Vad som händer om jag lämnar allt att torka så måste jag ta bort mycket av det för att det är för torrt och i stora bitar och jag kan inte så i det.  Vad jag har förstått så stör man också jordelivet med mikroorganismer och maskar onödigt också. Helst ska man ju inte gräva alls utan täckodla men jag är inte riktigt där ännu.Har inte mycket att täcka med saknar gräs uppsamlare på gräsklipparen så det blir otroligt jobbigt att samla upp gräset med räfsa.
I år började jag med att gräva iallafall och rensade ogräs. Sedan hade jag på vedaska från vinterns eldning och stenmjöl. Sedan ett tjockt lager hästskit och på det lägger jag köpe jord som jag sedan sår i.

 Odlingslimpa

Förra året gjorde jag en odlingslimpa efter att ha läst min odlingsguru Lena Israels fantastiska bok om odling. Man lägger grova pinnar underst sedan grästuvor och ogräsrens. Efter det den älskade hästskiten och överst köpejord. På limpan odlade jag sedan kväveälskande som squash och gurka (sjätte bilden uppefrån). Jag tänkte att nu kommer ogräset sprida sig i landet och alla pinnar kommer vara kvar men allt hade förmultnat och givit en suverän jord som jag kunde sprida ut över landet! Detta land var ett av det sista odlingsytan som jag grävt upp och gjort i ordning. Det är bara styvlera och kvickrot men med denna hälsokur har jag nu lucker och fin jord. I år ska jag göra en ny odlimgslimpa på nästa ställe där det behövs jordförbättring. I år ska jag även försöka mig på att inte lämna någon jord bar efter skörd för ogräs att få fäste utan då så gröngödningsväxter som tex Honungsfacelia och blodklöver.Gröngödsling tillför näringsämnen till jorden när man myllar ned dem som gröna.

Jag är nu nästan klar med allt förarbetet med jorden. 
Vitlöken satte jag för några veckor sedan samt bondbönor. Nu tänkte jag så morot, dill, palsternacka, spenat, ärtor och rädisor. Är det för tidigt nu i mälardalen? Det står så fort jorden reder sig. Jag måste kolla runt hos er andra och se om ni börjat!

6 comments:

  1. Njutbara bilder av frodigt grönsaksland, men som sagt, det gör sig inte självt.
    Palsternacka, morot och dill, brukar jag så innan jul. De gror så fort betingelserna blir rätt, sår sen i omgångar. Rädisor och spenat så snart jorden reder sig. Ärtor och bönor vill ca 15° i jorden (undantag bondbönor som gror vid 5°)
    Imponerande rabatter att ta hand om. Kommer att bli så fint.
    Visst är det svårt att släppa och gå in, men ibland måste man ju äta och sova: )
    Kram Anette

    ReplyDelete
  2. Underbart köksland!!!
    Hade bara min trädgård varit större... Men försöker i liten skala, bättre än inget är det ju. Känslan av att äta egenodlat är oslagbar. Sedan några ringblommor därtill... =o))
    Allt gott!
    /Katarina

    ReplyDelete
  3. Jag älskar den första bilden med bara spadhandtaget synligt. Den bilden andas lyckosamt trädgårdsarbete.
    Halvdag? ha,ha.

    ReplyDelete
  4. Första fotot är så snyggt - jag blev sittandes en lång stund och tittade på det. Visst är det härligt med alla förväntningarna om kommande säsong. Fin vårdag till dig!

    ReplyDelete
  5. Så vackra kökslandbilder och intressant läsning. Det är kul att höra hur andra gör med sina olika jordar. Jordlimpa var spännande, som en slags jordfabrik.
    Imponerande många bäddar! Helt medveten om att det kräver sin kvinna.

    ReplyDelete
  6. Tack för alla kommentarer:
    Katarina:Känslan att på sommaren gå ner i trädgården och en timme senare äta mat från sin egna köksträdgård är oslagbar.

    Steve:Min favorit också.

    Helena: Tack söta du det var gulligt sagt!

    Fröpåsen: Kul att du tyckte om det jag skrev. Jordfabriken är helt oslagbar! Vet inte om jag ibland tar mig vatten över huvudet med alla bäddar jag brukar gå ner 10 kilo på vårarna av allt grävande!

    ReplyDelete